Pioneer PLX-500 Platenspeler

Na de indrukwekkende prestaties van de PLX-1000 komt Pioneer met een nieuwe kanshebber: de direct aangedreven PLX-500. Bij de eerste blik valt het op dat hij iets verschilt van het topmodel qua specificaties, afmetingen en pitch bereik. Wat echter meteen in het oog springt, is de ingebouwde 44,1 kHz USB-geluidskaart. Hiermee kun je je vinyl rechtstreeks digitaliseren zonder een extra audio-interface nodig te hebben. Een beslissende factor voor velen! Maar is dit dé platenspeler voor DJ’s en audiofanaten? Laten we samen verder kijken.

Het Verhaal achter Pioneer’s PLX-500

Pioneer heeft al een legendarische reputatie als het gaat om draaitafels. Voor de liefhebbers van DJ-apparatuur zijn de PLX-500 en PLX-1000 de gevestigde namen die sterk doen denken aan de iconische Technics SL-1200. Je hoeft niet te schrikken van het DJ-label; het laat alleen maar zien hoe veelzijdig deze platenspeler is. Met een breedte van 45 cm maakt de PLX-500 een solide indruk. Het directe aandrijfmechanisme in deze prijsklasse voelt als een frisse wind.

Bouwkwaliteit

Plateau en toonarm

De aluminium plateau, voorzien van een klassiek strobe rotatiecontrolesysteem, steelt de show. Vroeger moest je de rotaties handmatig afstellen, maar nu doet de elektronica alles voor je. Je kunt schakelen tussen 33, 45 en zelfs 78 toeren. En ja, voor degenen onder ons die graag experimenteren, kun je de snelheid aanpassen met een bereik van +/- 8%. De toonarm is van het 9-inch type en heeft een S-vorm, wat zorgt voor een stabiele tracking.

Cartridge

De PLX-500 is uitgerust met een voorversterker voor MM-cartridges en een eenvoudige analoge-naar-digitale converter. Hij wordt geleverd met een reeds geïnstalleerde MM-cartridge, die verdacht veel lijkt op de Audio-Technica AT3600L, speciaal aangepast voor Pioneer.

Geluidstest

Bij directe vergelijking met de Technics SL-1210 M5G klinkt de PLX-500 lichtjes anders. Toch biedt de PLX-500 een vol en rijk geluid, dat zelfs nog verbetert als je besluit een andere cartridge te gebruiken voor het digitaliseren.

Conclusie

De Pioneer PLX-500 biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Hij levert krachtige prestaties en heeft een robuuste bouw. Zijn ingebouwde geluidskaart maakt het digitaliseren van je vinylcollectie een fluitje van een cent. Als je op zoek bent naar een solide platenspeler in deze prijsklasse, dan zeg ik: ga ervoor!

Voordelen

– Sterke bouw en design
– Uitstekende trillingsdemping
– Ingebouwde geluidskaart voor digitalisering
– Krachtig en helder geluid
– Aantrekkelijke prijs

Nadelen

– Toonarm kan soms naar buiten drijven

Specificaties

Algemene Kenmerken

Wat zit er in de doos:
– Slipmat
– Stofhoes met jasstandaard
– Adapter voor 45 EP platen
– Headshell (met cartridge)
– Balanceer- en shell-gewichten
– Audio conversiekabel
– USB-kabel
Afmetingen:

Breedte: 450 mm
Hoogte: 159 mm
Diepte: 368 mm
Gewicht: 10,7 kg

Toonarm Specificaties

Armtype: Universele S-vormige toonarm met gimbal-ondersteunde lagerstructuur

Overhang: 16 mm
Effectieve lengte: 230,5 mm
Cartridge type: VM
Aansluitingen: USB, 1 USB B-poort
Uitgangen: 1 PHONO/LINE (RCA)