Platenborstels: welke zijn er en met welk doel?

Platenliefhebbers zullen het beamen: de zuiverheid en kwaliteit van het geluid van een vinylplaat hangen sterk af van hoe goed deze is onderhouden. Een cruciaal instrument voor deze zorg? De platenborstel. Maar welke platenborstel is nu de beste keuze voor jou? Laten we dat samen ontdekken.

Welke platenborstels zijn er?

Allereerst is het essentieel om te begrijpen dat er niet slechts één type platenborstel bestaat. De variatie in deze borstels is te danken aan verschillende functionaliteiten en gebruiksdoeleinden.

  1. Antistatische Platenborstels
    De naam zegt het al: deze borstels, zoals de Tonar Nostatic, hebben vooral als doel om de LP van zijn statische lading te ontdoen. Ze nemen wel wat stof van de plaat, maar hun primaire functie is om die vervelende tikken tijdens het luisteren door statische elektriciteit te minimaliseren.
  2. Fluwelen Platenborstels
    Borstels als de Tonar Classic en Clearaudio Pure Groove zijn uitgerust met een fluwelen padding. Dit fluweel heeft de eigenschap stof aan te trekken, waardoor deze borstels ideaal zijn om je LP’s te ontdoen van stof voor het afspelen. Het is echter goed om te weten dat deze borstels geen antistatische eigenschappen hebben.
  3. Combinatieborstels
    Neem bijvoorbeeld de Tonar Dustaway (ook wel bekend als Dustjockey). Deze platenborstel combineert het beste van beide werelden: antistatische haren, een fluwelen padding en nog een rij antistatische haren. Als je het ultieme geluid uit je plaat wilt halen, dan is dit onze aanrader.

Maar welke platenborstel is nu de beste?

Als we moeten kiezen, is de combinatieborstel een uitstekende allrounder. Toch heeft elke borstel zijn eigen specialiteit. Terwijl de fluwelen borstel dieper in de groeven van de plaat kan komen, is de antistatische borstel onmisbaar voor het elimineren van statische lading.

Bij het wassen van platen kan de fluwelen borstel bijzonder handig zijn. Het dieper reiken in de groeven en het ontbreken van de antistatische haren maakt het proces eenvoudiger en effectiever. Het wassen zelf helpt trouwens ook om de statische lading van de plaat te verwijderen.

In de zoektocht naar de ‘beste platenborstel’ is het vooral belangrijk te weten waarvoor je de borstel voornamelijk wilt gebruiken. Of je nu gaat voor dieptereiniging, statische ontlading of een combinatie van beide, er is altijd een perfecte borstel voor jouw vinylverzameling. Koester je platen en ze zullen je belonen met het puurste geluid.

Over de schrijver

Al van jongs af aan hoorde ik thuis jaren '70 muziek.