Hoe zet je een platenspeler aan?

Als je net een nieuwe of vintage platenspeler hebt aangeschaft, kan het aanzetten ervan een mysterie zijn. Waar begin je? Wat moet je absoluut vermijden? In dit artikel nemen we je stap voor stap mee door het proces om je platenspeler correct en veilig aan te zetten, zodat je zonder problemen kunt genieten van je vinylcollectie.

Stap 1: Kies de juiste locatie

Voordat je überhaupt denkt aan het aanzetten van je platenspeler, is het belangrijk dat je een goede locatie kiest. Plaats de platenspeler op een stabiele, vlakke ondergrond, uit de buurt van direct zonlicht of warmtebronnen.

Stap 2: Sluit alle benodigde apparaten aan

Zorg ervoor dat je platenspeler correct is aangesloten op een versterker en luidsprekers (tenzij je een platenspeler met ingebouwde luidsprekers hebt). De meeste platenspelers hebben een RCA-uitgang die je kunt aansluiten op de ‘Phono’ ingang van je versterker. Heb je geen ‘Phono’ ingang? Dan heb je mogelijk een externe voorversterker nodig.

Stap 3: Controleer de stroomvoorziening

Kijk of je platenspeler een netsnoer of een adapter heeft. Sluit dit aan op een stopcontact. Zorg ervoor dat je eerst de stroomkabel in de platenspeler steekt en vervolgens pas in het stopcontact. Hiermee voorkom je ongewenste stroompieken.

Stap 4: Zet de platenspeler aan

De meeste platenspelers hebben een duidelijk gemarkeerde aan/uit-schakelaar of knop. Druk deze in of draai deze om de platenspeler aan te zetten. Je ziet vaak een indicatielampje branden of hoort de motor zachtjes zoemen.

Stap 5: Kies je vinyl

Kies een plaat uit je collectie. Zorg ervoor dat deze stofvrij is. Je kunt een platenborstel of een speciale reinigingsspray gebruiken om de plaat voorzichtig schoon te maken.

Stap 6: Plaats de plaat op de draaitafel

Leg je vinyl voorzichtig op de draaitafel, zodat het middelste gat over de spindel valt. Zorg ervoor dat je de plaat alleen bij de randen en het label vasthoudt om vingerafdrukken te voorkomen.

Stap 7: Stel de snelheid in

Kies de juiste snelheid voor je vinyl. De meeste full-size albums draaien op 33 1/3 RPM, terwijl singles en EP’s vaak op 45 RPM draaien. Sommige oudere platen kunnen zelfs 78 RPM vereisen.

Stap 8: Start de draaitafel

Druk op de startknop of draai aan de knop, afhankelijk van je model. Je ziet de draaitafel beginnen te draaien.

Stap 9: Plaats de naald

Til de toonarm op, verplaats hem voorzichtig naar de buitenrand van de plaat en laat de naald langzaam zakken op het begin van de plaat. Je hoort nu de muziek beginnen te spelen.

Het aanzetten van een platenspeler is eenvoudig als je de stappen volgt en je bewust bent van de delicate natuur van zowel de platenspeler als je vinylcollectie. Geniet van de unieke warmte en rijkdom van het geluid van vinyl, en welkom in de wereld van analoge muziekbeleving!

Over de schrijver

Al van jongs af aan hoorde ik thuis jaren '70 muziek.