Hoe naald schoonmaken van een platenspeler?

Het schoonmaken van de naald van je platenspeler is heel simpel. Pak een zacht borsteltje en veeg voorzichtig van achter naar voor over de naald. Dat is alles! Maar waarom is dit zo belangrijk en hoe vaak moet het? Lees verder om alles te leren over dit onderwerp.


Stappen om de naald van je platenspeler schoon te maken:

1. Zorg voor het juiste gereedschap: Gebruik een klein, zacht borsteltje. Dit kan een speciaal borsteltje zijn voor platenspeler naalden, maar een zacht make-up borsteltje werkt ook goed.

2. Zet de platenspeler uit: Zo voorkom je dat de naald gaat bewegen terwijl je schoonmaakt.

3. Veeg de naald voorzichtig schoon: Houd het borsteltje vast en veeg van achter naar voor over de naald. Druk niet te hard. Doe dit een paar keer tot de naald schoon is.


Waarom is het belangrijk om de naald schoon te maken?

Stof en vuil kunnen zich op de naald ophopen. Dit is niet goed voor de kwaliteit van het geluid. Een vuile naald kan krassen maken op je platen. Ook kan de muziek dan niet mooi klinken. Een schone naald zorgt dus voor beter geluid en voor een langere levensduur van je platen en naald.


Hoe vaak moet je de naald schoonmaken?

Het is goed om de naald elke keer schoon te maken als je een plaat heeft afgespeeld. Zo houd je de naald altijd in topvorm. Maar als je dat vergeet, probeer het dan zeker één keer per week te doen.


Wanneer is het tijd voor een nieuwe naald?

De naald van een platenspeler slijt na verloop van tijd. Dit gebeurt gewoon door normaal gebruik. Enkele tekenen dat je naald aan vervanging toe is:

  1. Het geluid klinkt niet meer mooi.
  2. De naald slaat vaker over.
  3. Je ziet dat de naald er versleten of beschadigd uitziet.

Meestal gaat een naald zo’n 1000 uur mee. Maar dit hangt af van hoe goed je voor de naald zorgt. Een goed onderhouden naald kan langer mee gaan!


Hoe vervang je een naald van een platenspeler?

Het vervangen van een naald is niet moeilijk. Maar het is wel belangrijk dat je het goed doet. Ben je benieuwd hoe je dit stap voor stap doet? Lees dan ons andere artikel: “Hoe moet je een naald vervangen van een platenspeler”. Daar leggen we je alles uit!


Het schoonmaken van de naald van je platenspeler is een kleine taak die grote voordelen heeft. Je muziek klinkt beter, je platen blijven in goede staat en je naald gaat langer mee. Vergeet niet regelmatig te checken of je naald nog goed is. En als het tijd is voor een nieuwe, weet dan dat het vervangen makkelijk is. Zorg goed voor je platenspeler en geniet van je muziek!

Over de schrijver

Al van jongs af aan hoorde ik thuis jaren '70 muziek.